03

El paper
de la societat civil

TRANSICIÓ DEMOCRÀTICA

03

El paper
de la societat civil

TRANSICIÓ DEMOCRÀTICA

Encara en el record col·lectiu perdura la impressió que a Benigànim “no hi va haver la mateixa mobilització” que a la resta de l’Estat, els canvis socioculturals també arribaren ací, incloent-hi els que respecten a les dones. La democràcia i els canvis socials i culturals els implicaren com a ciutadanes de ple dret, encara que persistia amb força una societat patriarcal, propensa a l’exclusió de la dona. Ho demostren, per exemple, els problemes per a formar un equip de bàsquet femení federat. Comsevulla que fora, la societat no es paralitzà en absolut. El 1976 es recuperaren les festes de moros i cristians, que cresqueren i es consolidaren. El 1977, un grup de veïns demanà a l’ajuntament que impulsara la creació d’una biblioteca municipal. L’estat cultural era deplorable: el grau d’analfabetisme abastava el 25%. El 1978 es fundà la Societat Musical “la Tropical”, amb Baptiste Llopis Llopis com a director. El 1979, els alumnes de 6é d’EGB, en assemblea, votaven una possible declaració de vaga, per causa del lamentable estat de l’aula, sense estufa i amb vidres trencats.

A les acaballes del franquisme, la renovació del magisteri impulsà dinàmiques de canvi. I també el Club adjunt al Patronat de la congregació de pares agustins. Era un espai destinat al jovent, amb activitats variades i amb una línia de suport per a cursar estudis de batxillerat. S’iniciava una lenta recuperació cultural, que incloïa cursos de valencià a l’escola. Ja en la Transició es formà el grup Avant, d’estudiant de batxillerat i universitat i obrers fabrils, i seu a la Casa de Cultura, junt a la biblioteca. El col·lectiu defenia la cultura i l’idioma propi.

L’expressió oberta d’aquestes senyals de canvi tingué lloc amb ocasió de les fetes del 1978. Isabel Donet fou elegida reina de festes per festeres i festers, i se la proclamà lluint la senyera quadribarrada com a cinta. La seua actuació com a reina de festes inclogué la declamació d’una part del poema reivindicatiu i de signe nacionalista Assumiràs la veu d’un poble, de Vicent Andrés Estellés. A més, la coberta de l’ara denominat “Llibre de festes” estava dedicada de mà pròpia per Josep Lluís Albiñana, president del Consell del País Valencià, l’òrgan precursor de l’autogovern valencià.

El col·lectiu Avant, integrat en la Casa de la Cultura, també promogué en aquest any la I Setmana Cultural, amb un ampli repertori d’activitats: discofòrum, cinefòrum, teatre, festival popular, etc. Es tractava d’organitzar unes festes en les quals “la nostra llengua estiga present en tots els actes”, amb un patrocini especial de la pilota, la música i les danses valencianes. El mateix any, la Casa de la Cultura invità el consistori als actes de reivindicació del 25 d’abril, amb una conferència sobre “Història del País Valencià”, un sopar “amb música valenciana” i un col·loqui.